1996. aastal ilmunud Juri Lotmani ja Jelena Pogosjani raamat "Suurilma lõunasöögid. Pealinnaelu panoraamid 19. sajandi Peterburis" valgustab neid XIX sajandi keskpaiga Venemaa elu külgi, millele ajaloolased tavaliselt eriti tähelepanu ei pööra.
Esimeses osas uuritakse vene aristokraatia gastronoomilisi eelistusi, täpsemalt söögikorraldust keiserliku ülemtallmeistri Pavel Dmitrijevitš Durnovo peres. Autorid analüüsivad põhjalikult roogade valikut ja lauarituaale ning iseloomustavad ka Durnovote majas lõunastanud inimesi.
Raamatu teine osa sisaldab üleskirjutusi 1857.–1858. aastate lõunamenüüdest, külalistest ja võimalikest lõunalauavestluste teemadest, mida täiendavad Durnovo noorema kirjad isale ning vanema Durnovo Pariisi-päevik.
Kõik see kokku annab väga tervikliku pildi nii tolle ajastu põletavatest jututeemadest kui lauakommetest ja söömisharjumustest.
Pealkiri originaalis: Великосветские обеды: Панорама столичной жизни.
Ilmumisandmed: Лотман Ю. М., Погосян Е. А. 1996. Великосветские обеды: Панорама столичной жизни. СПб: Пушкинский фонд
Tõlge:
› eesti keeles: Lotman, Juri 2015. Suurilma lõunasöögid. Pealinnaelu panoraamid 19. sajandi Peterburis. Kirjastus Tänapäev. Tõlkinud Veronika Einberg.
› inglise keeles: Lotman, Yuri M.; Pogosjan, Jelena A. 2014. High Society Dinners: Dining inTsarist Russia. Totnes: Prospect Books. 444 pp. Translator: Marian Schwartz. Introduction: Darra Goldstein.
Vaata lisaks:
ERR, Hillar Palamets refereerib Juri Lotmani “Söögikombed Venemaal 18.-19. sajandil”, 10.10.2009. ➦
ETV, Dimitri Demjanovi kommentaar raamatule – Juri Lotman Jelena Pogosjan “Suurilma lõunasöögid” ➦